Uvoz SHP v AutoCAD Map 3D in Civil 3D za rabo v navadnih DWG-jih

Večkrat dobim vprašanja v povezavi z uvozom podatkov geodetske uprave ali drugih javnih ustanov, ki projektantom predajajo GIS podatke v obliki ESRI Shapefile datotek (končnica shp). Kako sploh odpreti te datoteke, na kak način narediti izvleček podatkov, ali lahko te podatke vidijo tudi uporabniki AutoCAD programov, ki nimajo Map 3D zmogljivosti?

S samim AutoCAD-om ali celo AutoCAD LT to seveda ni mogoče. Lahko pa prosite za pomoč kolege, ki imajo bodisi Map 3D, bodisi Civil 3D. Postopek je v osnovi zelo premočrten, ima pa nekaj važnih korakov, ki jih ne smemo spustiti. Tokrat se ne bom obremenjeval preveč s slikami, ampak vam bom podal kar tekstovne ukaze, oz. opis nekaterih možnosti, ki jih je potrebno izbrati iz pogovornih oken.

Hipotetična naloga – iz .shp datoteke želimo uvoziti parcelne meje in številke parcel. Naj opozorim, da spodaj pod “AutoCAD” mislim na vertikalni različici Map 3D ali Civil 3D.

Drugo opozorilo je, da morajo imeti vse risbe, s katerimi bomo spodaj operirali, enako vrednost spremenljivke “Insertion scale”. Z ukazom INSUNITS določamo vrednosti med 0 in 20, ali pa z ukazom UNITS odpremo pogovorno okno in pod “Insertion scale” nastavimo ustrezen parameter. Za Slovenijo in za naš primer so primerne vrednosti 0 (ali unitless) ali 6 (meters). Ta spremenljivka je vezana na posamezno risbo oz. dwg datoteko!

1. Nikar ne pozabite shraniti poleg .shp datoteke tudi pripadajočih datotek z enakim imenom in drugimi končnicami! Poleg končnice .shp morata navadno obstajati tudi datoteki .dbf in .shx!

2. Odpremo novo risbo in v ukazno vrstico v AutoCAD vpišemo “OPTIONS” (menujska izbira “TOOLS->OPTIONS”),

3. V zavihku “Display” v desnem stolpcu, približno na sredini izključimo možnost “Apply solid fill” in pritisnemo gumb “OK”,

4. V ukazno vrstico vpišemo “MAPIMPORT” (menujska izbira “MAP->TOOLS->IMPORT…”),

5. V pogovornem oknu izberemo tip datoteke “ESRI Shapefile (*.shp)”,

6. Izberemo ustrezno .shp datoteko in pritisnemo “OK”,

7. Odpre se nam novo pogovorno okno. V osnovi v tem oknu ni potrebno vedeti nič drugega kot to, da v tabelici kliknemo v polje pod “Data”, da se poleg vpisa “<None>” pojavijo tri pikice, kamor tudi kliknemo ter nato v dodatnem pogovornem oknu izberemo možnost “Create object data”, nato pa ponovno kliknemo “OK”, v prvem pogovornem oknu pa lahko izberemo še možnost “Import polygons as closed polylines” in nato ponovno pritisnemo gumb “OK”,

8. Včitane podatke lahko preverite z ukazom “ZOOM-EXTENTS”, v vsakem primeru pa sedaj našo risbo shranimo in zapremo.

9. Odpremo novo prazno sliko in ponovno ponovimo koraka 2 in 3,

10. Zaženemo ukaz “ADEDRAWINGS” (menu “MAP->Drawings->Define/Modify Drawing Set”)in izberemo možnost “Attach..”, ki nas popelje v pogovorno okno, ki nas spomne na čase Windows 3.1 🙂

"Vintage" izgled Raziskovalca11a. Če pod “Look in” nimamo na voljo diska, kjer se nahajajo naši podatki, ga nastavimo tako, da kliknemo zgoraj na gumb “Create/Edit Aliases”, vpišemo pod “Drive Alias” npr. “Disk_D”, pod “Actual Path” pa “D:”

11b. Poiščemo DWG datoteko, ki smo jo ustvarili v koraku 8 in nato OBVEZNO kliknemo na gumb “Add”, ter šele nato na gumb “OK”, v prvem oknu pa ponovno “OK”,

12. Sledi ukaz “ADEQUERY”, kjer naredimo naslednje korake:

– rubrika “Query Type”, gumb “Location”, kjer bo že izbrana možnost “All”. S tem bomo trenutno zadovoljni, zato kliknemo “OK”,

– rubrika “Query Mode”, izberemo možnost “Draw”,

– rubrika “Options”, izberemo gumb “Alter Properties…”, v naslednjem oknu pa možnost “Text..”. Sedaj izberemo vrednost, ki jo želimo videti izpisano v naših parcelah. Zato kliknemo na gumb “Expression…”, tu pa nato poiščemo pod “Object Data” ustrezno vrstico (spremenljivko). Navadno so parcelne številke izpisane pod spremenljivko “PARC_ST” ali podobno. Če se želimo prepričati natančneje, lahko zaženemo tudi Excel ali Open Office Calc in tam odpremo datoteko s končnico DBF (te nikakor ne spreminjamo in ali shranjujemo, sicer to ni izrecno prepovedano in je včasih celo potrebno, toda ne v običajnih primerih). Ko smo izbrali pravo možnost, kliknemo ponovno “OK”, v pogovornem oknu za definicijo teksta pa še nastavimo parametre teksta (npr. “Text Height” nastavimo na vrednost 1). Sledi ponovno klik na gumb “OK” in ponovno “OK”.

13. Nikar ne kliknite na gumb “OK” še tretjič, saj s tem NE boste zagnali vaše poizvedbe. Namesto tega izberite možnost “Execute Query”.

14. Sledi “ZOOM->EXTENTS”. Če ste sledili vsem korakom pravilno, bi sedaj morali imeti izrisane parcele in izpisane parcelne številke.

15. Na koncu shranite to novo datoteko, ki jo sedaj lahko s pridom izkoriščajo vsi AutoCAD uporabniki.

Posted in CAD, GIS. Tags: , , , , . 2 Comments »

2 Responses to “Uvoz SHP v AutoCAD Map 3D in Civil 3D za rabo v navadnih DWG-jih”

  1. Igor Says:

    Great!

  2. Davor Klemen Says:

    Reblogged this on SL-King company blog and commented:

    Ker se vprašanje še vedno ponavlja…


Leave a comment