Izvoz podatkov v blokih iz AutoCAD Map 3D v SHP (in vnos podatkov v Sewer+)

Pri delu v programu AutoCAD občasno naletimo na risbe, v katerih so bloki, katerih pozicije in atribute bi radi uporabili v kakšnem drugem programu ali pa v programih, ki tečejo znotraj okolja AutoCAD (navadno gre za točke z različnimi višinskimi podatki o terenu, temenih cevi, globinah jaškov, ipd.). Obstaja veliko programov, ki bi takšne tipe blokov lahko enostavno prebrali, vendar je to zaradi napak, napačnih poimenovanj atributov ali prevelike količine podatkov, direktno nemogoče izvesti.

Nekateri programi, kot je na primer tudi  Sewer+, imajo omogočeno direktno včitavanje podatkov temen in jaškov iz Excelovih tabel. Če uporabljamo AutoCAD Map 3D ali Civil 3D, lahko izvedemo postopek, s katerim izdelamo sicer .SHP datoteko, vendar tej datoteki pripada tudi datoteka .DBF, ki jo lahko preberemo z Microsoft Excelom ali tudi Open Office Calc. Takoj, ko imamo podatke v omenjeni obliki (ali oblikah, saj je SHP uporaben tudi za uvoz v GIS pregledovalnike), dobijo prej problematični bloki novo, uporabnejšo dimenzijo, pa čeprav smo v resnici le izvozili njihove podatke v obliko tabelaričnega zapisa. Potrebno je tudi vedeti, da pri našem opisu privzemamo, da imajo bloki vsaj opisno številčenje zaporednih temen, ki se jih lahko potem tudi uredi. Če tega bloki nimajo, bomo zelo težko povezali posamezna temena v smiselno zaporedje, ki bo predstavljalo našo kanalizacijo (seveda, če privzamemo, da gre na koncu za uvoz v program Sewer+).

Postopek za izvoz je sledeči:

1. Odpremo dwg datoteko v kateri imamo v blokih podatke o poziciji temen ter višin cevi vodovoda.

2. Pogledamo in preverimo na kakšen način so podatki vpisani v blokih. Potrebno je biti pozoren, kaj je dejansko shranjeno v njih, saj nekateri atributi niso nujno vidni.

Atributi označenega bloka v zavihku "Properites"

3. Zaženemo AutoCAD Map 3D ukaz MAPEXPORT (najdemo ga tudi v menuju “Map -> Tools -> Export” ali na “ribbonu” pod zavihkom “Output -> Map 3D Export”), kjer izberemo izvoz v datoteko tip “ESRI Shapefile” in izberemo naziv izvozne datoteke.

4. Klik na gumb OK, nas pripelje na naslednje pogovorno okno:

V pogovornem oknu izberemo:

– Object type: POINT

– Select objects to export: lahko rečemo “Select All” ali pa izberemo ročno samo tiste elemente, ki jih želimo

– Prestavimo se na zavihek “Data”:

Tu izberemo možnost “Select Attributes” in označimo poljubne ali vse “Block Attributes” ter pod “Object Attributes” označimo še X1 in Y1 (s tem prenesemo v tabelo tudi koordinate izbranih blokov).

5. Sedaj kliknemo gumb OK. Na izbranem mestu smo s tem ustvarili datoteko .shp z izbranim nazivom, poleg tega pa se je ustvarilo še nekaj dodatnih datotek z enakim nazivom in drugo končnico. Za nas je posebej zanimiva datoteka s končnico .dbf, je pa tudi res, da izdelano bazo podatkov sedaj lahko uporabljamo tudi npr. v pregledovalnikih kot so npr. Arc GIS in podobno.

Če potrebujemo samo izvoz objektov v SHP, se s to operacijo postopek zaključi. Če želimo nadaljevati s prenosom podatkov v Sewer+, opravimo še naslednje korake:

6. Odpremo datoteko s končnico .dbf (ali z Microsoft Excelom ali z Open Office Calc). Sledi najbolj težaven del našega prenosa podatkov. Potreben je podroben grafični pregled dwg slike iz katere smo črpali. Pomembno je vedeti kje se nahajajo stranski odcepi, kje je morebiti zamešano zaporedje številčenja temen in podobno. Skladno s predlogo za vnos podatkov iz Excela direktno v Sewer+ je potrebno sedaj urediti naše črpane podatke. (Vzorec za vstavljanje kanalov v Sewer+ ).

Predvsem je potrebno biti pozoren na odcepe, ki se morajo tretirati kot stranske veje, zato bo največji del preureditve datoteke predstavljalo premeščanje nekaterih temen po Excel tabeli. Ko zadevo pripravimo, je potrebno izvesti le še operacijo “Kopiraj” v Excelu (datoteke torej niti ni potrebno shraniti, čeprav je to vsekakor priporočljivo za nadaljnje delo), v Sewer+ pa se postavimo na ustrezno mesto (ali mrežo ali kanal) in po kliku z desnim miškinim gumbom izberemo možnost “Paste”. Če smo vse storili pravilno, bi morali imeti v našem Sewer+ sistemu vnesene izbrane kanale. Tukaj le še opomba – ni potrebno imeti vseh podatkov o temenih. Tisti, ki bodo, jih bo program upošteval, nujno potrebni pa so le oznaka jaška ter koordinati X in Y.

Upamo, da vam bo navodilo v pomoč.

Leave a comment